V Bratislave budú súperiť mladí vedci z celého sveta

28.09.2011 Bratislava

Bratislava 28. septembra (TASR) - Hlavné mesto SR sa v budúcom roku stane dejiskom Súťaže Európskej únie pre mladých vedcov (EUCYS). TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

\"Budúci ročník bude v Bratislave,\" povedala Ludviková. Podľa hovorkyne ministerstva školstva Miriam Žiakovej EUCYS zorganizuje občianske združenie Mladí vedci Slovenska a rezort školstva. \"Bude prebiehať od 21. do 26. septembra 2012,\" dodala. Slovenskí reprezentanti sa európskej súťaže prvýkrát zúčastnili v roku 2000.

Víťazov aktuálneho 23. ročníka EUCYS v utorok (27.9.) v Helsinkách vymenoval štátny sekretár fínskeho ministerstva vzdelávania a vedy Tapio Kosunen. Odborná porota ocenila výskumné tímy z Írska, Švajčiarska a Litvy. Na druhom mieste skončili tímy z Nemecka, Veľkej Británie a Bulharska. Tretiu priečku obsadili výskumné tímy z Nórska, Poľska a Veľkej Británie. Mimoriadnu medzinárodnú cenu získal projekt z Nového Zélandu. Víťazné vedecké projekty v oblasti informatiky, inžinierstva a medicíny vybrala medzinárodná porota spomedzi 87 projektov. Aktuálny ročník súťaže so sprievodným programom sa v Helsinkách končí dnes.

Slovensko na súťaži mladých vedcov tento rok reprezentovali štyria Slováci s troma projektmi. Sedemnásťročná Zuzana Hanusová sa prezentovala projektom z biológie, 18-roční Michal Habera a Michal Fabian projektom z fyziky. Rovnako stará Miroslava Lorincziova predstavila svoj vynález repelentu vytvoreného z bylinných extraktov a z olejov.

Prvý ročník súťaže mladých vedcov sa konal v Bruseli v roku 1989. Odvtedy nádejné vedecké kapacity hostili už Španielsko, Nemecko, Veľká Británia, Nórsko, Dánsko či Rusko. V roku 2003 súťaž prebehla v Maďarsku.
 

Vyberte región